100 jaar jong

 

Begin jaren 20 van de vorige eeuw begon Jan Pouwels een busdienst Millingen-Nijmegen.

Omdat hij zelf zijn bus onderhield en repareerde meldden de overige Millingse autobezitters zich ook bij hem als er werk aan hun auto nodig was. Dat waren er destijds drie: De burgemeester, de huisarts en de directeur van de scheepswerf.

Zo ontstond vanaf het prille automobiele begin van Millingen ook als vanzelf het eerste autobedrijf in het dorp.

 

Na een aantal jaren werd de busdienst voortgezet door concurrent Gebr. Thé en Jan Egberts en legde Jan Pouwels zich voornamelijk toe op het taxivervoer. Het taxibedrijf bleef in handen van de familie Pouwels tot begin deze eeuw.

 

In de eerste helft van de vorige eeuw bezaten nog maar weinig mensen een auto, het taxibedrijf bleef daarom in die periode de belangrijkste tak van het bedrijf.

 

Na de tweede wereldoorlog kwam de landbouwmechanisatie op gang en werd Pouwels Ford-tractordealer, ook de behoefte aan automobiliteit en autobezit begon na 1945 sterk toe te nemen. Autoverhuur, autoverkoop en het nieuwe tankstation werden belangrijke bedrijfsactiviteiten. De werkplaats groeide ondertussen met het stijgende tractor- en autobezit mee. In deze periode nam Pouwels ook het ambulancevervoer vanuit Millingen ter hand, begonnen werd met een oude leger-Chevrolet die met neergeklapte zittingen als ambulance fungeerde. Tot begin jaren 90 verzorgde men het ambulancevervoer.

 

Heerbaan 146 1957 

 

Door zware concurrentie van grote marktpartijen moest de tractorverkoop na een aantal jaren gestaakt worden. Het merk Ford is wel altijd aan de Firma Pouwels blijven kleven, Pouwels is nog lang officieel Ford-dealer gebleven.

 

Concurrentie kwam er in 1964 ook in de vorm van de garage van Hein Scholten en zijn zoon Peter. De latere Toyota dealer van Millingen.

Jac. Pouwels nam in deze periode het taxi- en autobedrijf van zijn vader over. De autoverhuur begon op dat moment al af te nemen, hier werd later dan ook mee gestopt.

Het straatbeeld werd in Millingen ondertussen bepaald door een overdaad aan Fords en Toyota’s.

 

Bij de invoering van de APK voor personenauto’s In 1985 was Pouwels het allereerste keuringsstation in de regio. Vanaf het begin nam men er de APK zeer serieus, tot op de dag van vandaag heeft Pouwels daardoor onafgebroken de hoogste RDW-gradatie dankzij de kwaliteit van de uitgevoerde keuringen.

 

Eric Pouwels, de jongste zoon van Jacques was van kinds af aan vaak in de werkplaats te vinden. Het autotechniek-virus had hem al jong in zijn greep. Na de nodige technische opleidingen nam hij  in 2004 officieel het stokje van zijn vader over. Op datzelfde moment werd het taxibedrijf verkocht, de veranderde regelgeving maakte het tegelijk aansturen van beide bedrijfstakken ondoenlijk.

 

Na het sluiten van Autobedrijf Scholten in 2018 nam Pouwels naast Ford ook de specialisatie in Toyota op zich. Dit gaf zo’n krachtige impuls aan de werkplaats dat in 2020 besloten werd met de autoverkoop te stoppen en zich volledig te richten op de werkplaatsactiviteiten.

 

Al in begin 2018 werd het NEN-9140 certificaat behaald. Hiermee is Pouwels officieel gecertificeerd voor onderhoud en reparatie aan alle elektrische en hybride voertuigen.

Na een lang en bewogen verleden is Pouwels helemaal klaar voor de toekomst.

 

Klik hier voor een virtuele tour.